Elektrische step voor openbare weg

Ben je op zoek naar een goede elektrische step voor op de openbare weg? Dat snappen we heel goed! Door de wetgeving over e-steps in Nederland wordt het elektrische steppers niet altijd even gemakkelijk gemaakt. Je step kan worden ingenomen, of je kan een behoorlijke boete krijgen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Momenteel wordt een elektrische step ook vaak gedoogd, maar hier kun je natuurlijk nooit helemaal zeker van zijn.

De elektrische step: toegestaan op straat?

De meeste elektrische steps zijn helaas nog niet officieel toegestaan op de openbare weg. Ze moeten namelijk eerst door de RDW worden goedgekeurd. Voordat een e-step goedgekeurd kan worden, moet de step aan allerlei eisen voldoen. Daardoor vallen veel legale e-steps uiteindelijk onder de term “elektrische bromfiets“. Hier zitten natuurlijk allerlei regels aan vast.

Daarnaast bestaan er e-steps met stepondersteuning. Deze worden niet gezien als een motorvoertuig, doordat je zelf ook nog een beetje moet steppen. Dat werkt een beetje hetzelfde als elektrische fietsen die trapondersteuning hebben. Je kan met deze steps alsnog hard gaan, ongeveer 25 kilometer per uur. Daarnaast hoef je niet heel veel te bewegen, maar toch een beetje: lekker gezond! En het grootste voordeel wat ons betreft is dat deze elektrische stepjes veel lichter zijn qua gewicht. De elektrische steps met motoraandrijving die worden gezien als elektrische bromfiets zijn over het algemeen namelijk vrij zwaar en moeilijker mee te nemen onderweg.

Welke elektrische step mag op de weg?

De e-steps die we hieronder beschrijven zijn goedgekeurd door de RDW en mogen dus gebruikt worden op de openbare weg. We kunnen ons voorstellen dat al die verschillende soorten elektrische steps, alle regels en wetten en verschillende prijzen vrij chaotisch zijn om meteen vat op te krijgen.

Vandaar dat we een overzicht voor je hebben gemaakt (zie hieronder) met alle elektrische steps die wél toegestaan zijn op de openbare weg. Zo hoef je je geen zorgen te maken tijdens het steppen en kies je een legale e-step.

Goedgekeurde elekrische step: dit zijn de beste

Beste keuze
Micro Condor X3
Licht, soepel en legaal te gebruiken op de openbare weg in Nederland. Deze e-step met stepondersteuning is wat ons betreft een zeer goede keuze.
Deze e-step is een van de weinig steps die je legaal op de openbare weg mag gebruiken in Nederland! Dat is volgens ons toch wel een van de grootste voordelen van deze step. Daarnaast is hij technisch gezien ook helemaal niet slecht: je kunt de step opvouwen, hij haalt max 21 kilometer per uur, en houdt het vervolgens tot 30 minuten lang vol. Het vermogen van de step is 500 watt, en hij is in ongeveer 7 uur opgeladen. Wie de step veel zal willen gaan dragen is het wel een nadeel dat de step 43 kilo weegt. Maar dat zorgt anderzijds wel voor een duurzame, stevige kwaliteit. De step heeft een Italiaans tintje (gezien de naam en het design), wat de step origineel maakt. Daarnaast zijn de banden geschikt voor verschillende soorten wegen.
More details +
Pluspunten:
 • Mag op de openbare weg gebruikt worden
 • De step is opvouwbaar
Minpunten:
 • Zwaar (43 kg)
Weer een mooie step die de openbare weg op mag: de Veeley V5. Deze step haalt 25 kilometer per uur en heeft een zadel dat je kan inklappen. Bestuurders tot 120 kg kunnen op deze step staan. De banden zijn breed genoeg voor meerdere soorten wegdek. Wat ook erg handig is, dat je de step via GPS terug kan vinden via een track & trace systeem. Zo raak je hem nooit kwijt! Het vermogen van de step is 350 watt, en de step kan het volhouden tot 35 minuten. De step weegt 29 kilo, wat zwaarder is dan veel andere steps. Maar wel lichter dan veel legale elektrische steps.
More details +
Pluspunten:
 • Inklapbaar: zowel alleen het zadel als de gehele step
 • Track & trace systeem zodat je de step nooit kwijt raakt
Minpunten:
 • Vermogen is 350 watt, dat had meer mogen zijn - maar de step kan toch tot 25 kilometer per uur
Deze step is op het moment van schrijven toegestaan op de openbare weg. De step is niet volledig elektrisch aangedreven: het is de bedoeling dat je zelf een beetje mee stept. Je kan er trouwens ook voor kiezen om zonder aandrijving te steppen bij deze e-step. Hij laadt vrij snel op, namelijk binnen 4 uur en kan tot 120 kilo dragen. Het vermogen is 380 watt en de step houdt het ongeveer 30-40 minuten vol zonder tussentijds op te laden.
More details +
Pluspunten:
 • Toegestaan op de openbare weg
Minpunten:
 • De step rijdt niet volledig uit zichzelf
 • Duur
Een zeer stevige e-step is deze Kickbike Fatmax. Door de extra dikke banden kun je er zonder problemen mee op onverharde wegen rijden. Deze e-step wordt vaak gebruikt door mensen met honden. Je gaat er namelijk wat harder mee dan wanneer je loopt, je hoeft niet zelf te fietsen en de step kan dus gebruikt worden in bijvoorbeeld een bosrijke omgeving. De step is trouwens goedgekeurd door het RDW en kan zonder problemen gebruikt worden op de openbare weg. De step kan bestuurders tot 120 kilo dragen.
More details +
999.00
Selecteer aanbieding
Beste deal op: bol.com
Pluspunten:
 • De step is licht: 12,5 kilo
 • De dikte van de banden is erg geschikt voor offroad gebruikt
Deze Micro Condor is wat ons betreft echt een topper: hij is licht (10kg), heeft goede stepondersteuning én mag legaal gebruikt worden op de openbare weg in Nederland. Stepondersteuning wil zeggen dat de step niet 100% uit zichzelf rijdt, maar wel extra versterking biedt als je zelf af en toe wat stept. In principe is dat vergelijkbaar met een elektrische fiets met trapondersteuning. De Condor haalt 25 kilometer per uur. De actieradius is 20 kilometer, maar opladen kost maar 1 uur (!). Dat is dus veel minder dan de meeste elektrische steps. De step is in te klappen en dus gemakkelijk mee te nemen. De step rijdt soepel en flexibel. Al met al een zeer goede én legale keuze!
More details +
Pluspunten:
 • Minder kans op lekke banden doordat het "solid" banden zijn in plaats van luchtbanden
 • De step is licht, namelijk 10 kilo
 • Opladen kost maar één uur, in plaats van bijvoorbeeld 7
 • De step is inklapbaar
Minpunten:
 • Rijdt niet volledig uit zichzelf (maar is mede daardoor dus wel legaal te gebruiken)

Elektrische step op de openbare weg: blijf op de hoogte

De regels en wetten veranderen constant. We proberen natuurlijk de informatie op deze website zo recent mogelijk te houden. Maar we kunnen je zeker aanraden om altijd eerst even de website te checken van de RDW. Hier staat een lijst van alle toegestane elektrische steps. Zo weet je zeker of de e-step die je wilt kopen, ook echt is toegestaan.

Vergeet niet een verzekering af te sluiten voordat je de openbare weg op gaat met een goedgekeurde elektrische step (een “elektrische bromfiets”). Die kun je afsluiten voor ongeveer 9 euro per maand.

We gaan er toch wel een klein beetje vanuit dat er verandering in de zaak zal komen, en we hopen dat alle goede en veilige e-steps in de toekomst legaal zullen worden. Totdat het zover is, dien je eerst wat extra moeite te doen zodat je step toegestaan is op de openbare weg. Maar wat een plezier kun je ervan hebben…! Mocht je tot een aankoop over gaan, dan zijn we hartstikke blij dat we weer iemand geholpen hebben bij het vinden van de beste legale e-step.

Heb je naar aanleiding van dit artikel opmerkingen, feedback of vragen? Laat dan gerust een bericht achter onderin deze pagina of via ons contactformulier.
Het is uiteraard de bedoeling dat alle informatie op onze website zo recent mogelijk is, zodat iedereen goed geïnformeerd blijft. Daar kunnen we jouw ervaringen en opmerkingen goed bij gebruiken! Andere klantervaringen zijn namelijk een van de belangrijkste graadmeters bij het beoordelen van een product – in dit geval het kiezen van een goede elektrische step voor op de openbare weg.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter