Elektrische step regels

Elektrische step regels

Zoals je misschien al wel weet, zijn er aan het gebruik van de elektrische step regels verbonden. Er zijn verschillende soorten e-steps waardoor er voor elke step weer andere regels gelden.
Sommige e-steps zijn toegestaan op de openbare weg, en sommigen mag je officieel niet gebruiken op straat. We leggen je in dit artikel graag uit wat de regels zijn, en welke verschillende elektrische steppen er zijn.

Daarnaast geven we een overzicht van de elektrische steps die legaal gebruikt mogen worden op de openbare wegen in Nederland.

Elektrische step RDW gekeurd

Een elektrische step moet, voordat je deze volgens de regels mag gebruiken, goedgekeurd zijn door de RDW. Dat is de Rijksdienst voor het Wegverkeer – een overheidsdienst die o.a. beslist welke voertuigen wel en niet worden toegelaten op de openbare weg.

De RDW maakt onderscheid tussen verschillende e-steps. Zo kan je elektrische step worden gezien als een motorstep, een bijzondere bromfiets, een go-ped of een elektrische step met step-ondersteuning. We leggen je graag uit wat de eigenschappen zijn van deze verschillende e-steps en de regels die daaraan verbonden zijn.

De elektrische step als bijzondere bromfiets

Als je e-step werkt op een accu, ofwel oplaadbare batterijen, dan wordt de step gezien als bijzondere bromfiets. Net als bijvoorbeeld voertuigen als een Segway, een trikke en kickbikes.
De RDW heeft een lijst online staan van alle goedgekeurde en dus legale bijzondere bromfietsen. Zo kun je achterhalen of de elektrische step die wilt aanschaffen, ook is goedgekeurd voor de openbare weg.
Aan het gebruik van en bijzondere bromfiets zijn ook regels verbonden:

  • Je hebt géén rijbewijs nodig om te mogen rijden op een bijzondere bromfiets.
  • Je hoeft geen helm te dragen
  • De step hoeft geen kenteken te hebben
  • Je moet wél minimaal 16 jaar zijn
  • De step moet een verzekeringsplaatje en een identificatienummer hebben
  • Je mag niet harder rijden dan 25 km per uur
  • De step moet lampen hebben, of je moet zelf lampjes meenemen als het donker is, zodat je goed zichtbaar bent op de weg
  • De elektrische step moet reflectoren hebben (rode achterop en witte/gele voorop)
  • De step moet goedgekeurd zijn door de RDW
  • Je moet zoveel mogelijk rechts houden en op bromfietspaden/fietspaden rijden

Voorbeelden van elektrische steps die als bijzondere bromfietsen worden gezien, én zijn toegestaan volgens de RDW zijn: de Trendiamo Country, de Veeley V5 , de Kickbike Fatmax en de Kickbike Cruiser.

Elektrische step met stepondersteuning

Steps met stepondersteuning rijden niet 100% uit zichzelf. Ze zijn in principe vergelijkbaar met elektrische fietsen. Bij een elektrische fiets trap je ook, maar biedt de fiets trapondersteuning zodat je minder moeite hoeft te doen en de fiets deels uit zichzelf rijdt. Zo werkt het ook bij de step: je stept zelf, en de step biedt extra ondersteuning zodat je wat harder kan gaan en minder moe wordt.
Omdat deze steps niet geheel uit zichzelf rijden, zijn ze goedgekeurd door de RDW en mogen ze dus geheel legaal gebruikt worden op de openbare weg.

De e-step als motorstep

De motorstep wordt gezien als een bromfiets of snorfiets. Dat komt doordat de motorstep een verbrandings- of elektrische motor heeft. De step mag 25 km per uur (snorfiets) óf 45 km per uur (bromfiets) rijden.

Je moet een bromfietsbewijs hebben, minimaal 16 jaar zijn en je step moet verzekerd zijn. Ook een helm is verplicht als je harder rijdt dan 25 km per uur. Daarnaast heeft je motorstep een kenteken nodig. De motorstep heeft dus veel weg van een gewone brommer of scooter. Je dient dan ook aan alle regels te houden die gelden voor bromfietsers en snorfietsers.

Go-peds

Een go-ped is een e-step met een hulpmotor, die is ingedeeld als snorfiets. Het verschil echter met een motorstep is dat de Go-ped niet goedgekeurd is door de RDW.

Elektrische step laten keuren

Je kan ervoor kiezen om zelf een e-step te laten keuren als bijzondere bromfiets. Dit is echter zó veel werk, dat het meestal door de fabrikanten of leveranciers wordt gedaan. Als je zelf de keuring wilt regelen, moet je er geld voor betalen (een paar honderd euro), je moet een ellenlang formulier invullen, er moeten veiligheidstests worden gedaan enzovoorts.

Mocht je een bepaalde elektrische step op het oog hebben, dan is het aangeraden om af te wachten totdat de fabrikant deze zelf heeft laten keuren. Als je het toch graag zelf wilt doen, check dan alle regels en wetten via de website van bijvoorbeeld de RDW of van de overheid.

We hopen dat we je via dit artikel hebben kunnen informeren over alle elektrische step regels. Het is niet zo simpel als sommige mensen denken, dus zeer goed om je te informeren over deze wetten en regels!
Natuurlijk kan het zijn dat de e-step regels veranderen. Mocht je op onze website informatie zien die niet klopt, dan horen we dit heel graag. Laat dan via het reactieformulier of het contactformulier even een bericht achter. Zo kunnen we iedereen zo goed mogelijk  informeren over de elektrische step regelgeving!

Wil je meer weten over de elektrische steps die je legaal mag gebruiken op de openbare weg? Lees dan ons artikel: Elektrische step voor op de openbare weg.

E-Wieltjes.nl
Logo