Elektrische fiets met middenmotor

Een elektrische fiets met middenmotor is helemaal van deze tijd. Met een elektrische fiets heb je lak aan tegenwind en trek je je niets aan van langere afstanden. Heerlijk, zo vrij als een vogeltje met de wind in je haar. Voor heel veel mensen is de elektrische fiets echt een uitkomst. Bovendien is de impact op het milieu vele, vele malen kleiner dan van de scooter, auto of bus.

Soorten elektrische fietsen

Je kunt elektrische fietsen in alle soorten en maten krijgen. Nou ja, krijgen is niet het goede woord. Een goede elektrische fiets is best nog wel een grote investering voor de meesten onder ons. Daarom doe je er goed aan om jezelf voordat je tot de aanschaf van een elektrische fiets overgaat, goed te informeren.

Zo heb je elektrische fietsen met middenmotor, elektrische fietsen met voorwielmotor en elektrische fietsen met achterwielmotor. Laten we je daar eens iets meer over vertellen:

  • Elektrische fiets met middenmotor

De motor van deze fiets is laag in het midden van de fiets geplaatst, vlak bij de trapas. Het voordeel daarvan is dat de motor niet in de weg zit als je bijvoorbeeld je band moet plakken. Ook is een elektrische fiets met middenmotor goed in balans door de plaatsing van de motor. Nog een groot voordeel is dat de fiets makkelijker te tillen is, als je bijvoorbeeld de stoep op wilt. Hij kiept namelijk niet voor- of achterover.

  • Elektrische fiets met voorwielmotor

Als de motor van de fiets in het voorwiel zit, heb je niet alleen een andere, minder natuurlijke fietsbeleving, maar de kans dat de wielen gaan spinnen is ook groter in vergelijking met een fiets met middenmotor. Met name in de herfst en winter kan dat lastig zijn met vallende bladeren, ijzel of sneeuw. Ook op zandwegen kan een voorwielmotor nog wel eens voor problemen zorgen. Wat wel weer prettig is, is dat met een voorwielmotor de instap van de fiets lager kan zijn.

  • Fiets met achterwielmotor

De achterwielmotor wordt later op de fiets gemonteerd. Daardoor is het niet mogelijk om naafversnellingen en een dichte kettingkast te hebben. Het wordt dan dus automatisch een derailleurversnelling en een open kettingkast, net als een reguliere mountainbike. Op zich maakt dat natuurlijk niet uit, maar veel mensen vinden dat niet prettig. Bovendien vergt dit systeem meer onderhoud.

Waarom een elektrische fiets met middenmotor kopen?

Ervaring leert ons dat veruit de meeste mensen de voorkeur geven aan een elektrische fiets met middenmotor. Dat is ook niet verwonderlijk, want op een elektrische fiets met middenmotor fiets je echt het lekkerst. De fietservaring die je hiermee hebt, steekt met kop en schouders boven de andere modellen uit.

Zodra je gaat fietsen komt de motor direct in actie en brengt zijn energie over naar de trappers voor de benodigde trapondersteuning. Hoe harder jij zelf trapt, hoe minder de motor je ondersteunt en visa versa.

Super handig, deze vorm van ondersteuning, als je eerst even op gang moet komen. Bijvoorbeeld als je kind achterop zit of je hebt een zware krat of tas met boodschappen op de fiets.

Op het moment dat je de handrem inknijpt, stopt de motor onmiddellijk en kan je dus gewoon remmen. Zoals we al eerder in de tekst benadrukten, is een elektrische fiets met middenmotor ook mooi in balans. Doordat de motor in het midden geplaatst is, kan je de fiets gemakkelijk de stoep op of af rijden zonder het gevaar dat deze kiept.

Nog een pluspunt van een elektrische fiets met middenmotor is dat de motor niet in de weg zit bij bijvoorbeeld het plakken of verwisselen van je banden.

Een gewone elektrische fiets of een elektrische vouwfiets met middenmotor kiezen

Naast de gewone elektrische fiets met middenmotor kan je tegenwoordig ook een elektrische vouwfiets met middenmotor kopen. Die biedt je dezelfde trapondersteuning en ook een geweldige fietservaring.

In de volgende gevallen is een elektrische vouwfiets voor jou waarschijnlijk te prefereren boven een gewone elektrische fiets met middenmotor:

  • Je reist met de fiets met het openbaar vervoer om naar je werk of school te gaan. Een vouwfiets is dan niet alleen gemakkelijker mee te nemen, maar het is voordeliger ook. Voor een vouwfiets hoef je namelijk niet extra te betalen.
  • Je gaat er regelmatig op uit. Op vakantie of een weekendje weg en neemt dan je fiets graag mee. Met een vouwfiets hoef je geen onhandige fietsendrager achterop je auto te zetten. De vouwfiets past gewoon in de kofferbak. Eenmaal op je bestemming aangekomen klik je hem één twee drie in elkaar en is hij klaar voor gebruik.

Hierop moet je letten bij het kopen van een elektrische fiets of elektrische vouwfiets met middenmotor

Bedenk voor je de elektrische vouwfiets met middenmotor gaat kopen waar je hem het meeste voor zal gaan gebruiken. Er zit namelijk nogal wat verschil in het aanbod van deze fietsen.

De ene is bijvoorbeeld meer geschikt voor langere afstanden en de andere laat zich kleiner opvouwen. Ga dus niet per se voor de fiets met de laagste prijs of de fiets waar je anderen vaak mee ziet rijden.

Aandachtspunten voor aanschaf van een elektrische vouwfiets met middenmotor

  • Ga je meestal korte of langere stukken fietsen? Sommige elektrische vouwfietsen hebben een klein zadel. Dat kan voor ongemak zorgen als je lange afstanden fietst;
  • Wordt jouw elektrische vouwfiets vaak in- en uitgevouwen? Let dan op dat dat gemakkelijk gaat met jouw fiets;
  • Gaat jouw fiets mee in de bus, tram of trein of neem je hem meestal in de auto mee? Er zijn elektrische vouwfietsen waarvan alleen het stuur en het zadel omklappen. Dan moet je wel een grote kofferbak hebben om de fiets gemakkelijk in mee te nemen.

Top 5 beste elektrische fietsen met middenmotor

Deze fiets met 28” wielen is uniek in zijn soort. Niet een vouwfiets die je makkelijk onder je arm houdt, maar ideaal om mee op vakantie te nemen of voor een weekendje weg. Van deze fiets klap je eenvoudig het stuur en de pedalen om. Daardoor is de fiets nog maar 99 cm hoog en laat zich dus veel makkelijker dan een gewone elektrische fiets opruimen of meenemen. Met maar liefst 999 versnellingen is deze fiets zeker goed voor een optimale fietsbeleving.
Sportieve elektrische vouwfiets met middenmotor die zich op laat vouwen tot een formaat van lxbxh 88x41x67cm. Uitgevouwen heeft deze fiets een maat van lxbxh 150x30x72cm. Bijzonder aan deze fiets is dat er geen ketting, maar een tandriem op zit voor de aandrijving. Dat scheelt veel onderhoud. De actieradius van deze vouwfiets is maar liefst 95km. De bijgeleverde accu van het merk Samsung kan op de fiets of los worden opgeladen. Deze accu is bijzonder krachtig en duurzaam en bovendien lichter dan de Li-ion accu.
Met deze stoere Fatbike valt niet te spotten. Deze elektrische mountainbike fiets is de perfecte fiets om lekker over bospaden te crossen of om langere afstanden mee te rijden. Het fietscomfort is hoog, mede door de geveerde voorvork en zadelpen die de schokken voor je opvangen. Deze Fatbike heeft 9 versnellingen die je af kunt lezen op het digitale display. Standaard wordt deze fiets geleverd met een Lithium-ion accu met een capaciteit van maar liefst 374 Wh. Het gewicht van deze krachtpatser valt met zijn 25 kg erg mee. Mede door de middenmotor is hij gemakkelijk te verplaatsen zonder dat je last hebt van onbalans waardoor hij zou kunnen kiepen. De kettingkast van deze fiets is helemaal gesloten. Dat is prettig, want dat scheelt je in onderhoud, helemaal als je met de fiets over ruig terrein gaat fietsen.
Deze sportieve 28” elektrische fiets met middenmotor en halfopen kettingkast is ideaal voor woon-werk verkeer, school of een gezellige fietstocht. Met een snelheid van 25 km/h kan je lekker opschieten als je dat wilt. De middenmotor zorgt er voor dat de fiets gemakkelijk hanteerbaar is en niet de neiging heeft om achterover te kiepen als je bijvoorbeeld de stoep op wilt om hem even te parkeren. De geïntegreerde Li-ion accu heeft op de eco stand een bereik van meer dan 110 km. Op het stuur van de fiets is een digitale display gemonteerd waarop je onder andere af kunt lezen in welke van de 4 standen de fiets staat: Eco, Tour, Sport of Turbo.
Een elektrische vouwfiets met middenmotor waarmee je met gemak door het drukke stadsverkeer manoeuvreert, maar ook gezellig een eindje mee kunt gaan fietsen. Superhandig in te klappen tot een handzaam formaat, waardoor hij zo in de kofferbak van je auto past. Ook voor wie de fiets regelmatig meeneemt met het openbaar vervoer een zeer geschikte fiets. Bovendien hoef je voor deze fiets geen kaartje te kopen. Niet alleen is deze fiets met zijn 250W high-speed motor een snelle jongen, maar door het snellaadsysteem is de accu ook zo weer opgeladen. Dit neemt niet langer dan 3 tot 4 uur in beslag.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter